Профілактика отруєння грибами
Гриби – це дарунок лісу, але, водночас, вони є небезпечним продуктом харчування, який може призвести до отруєння, а іноді й до смерті. Отруєння організму викликають токсини, алкалоїди та сполучення важких металів, які містяться в грибах.
Мукачівське районне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Закарпатській області нагадує, для уникнення отруєння та небезпечних наслідків від вживання грибів, необхідно дотримуватись простих, але дієвих правил:
1.Якщо ви не можете відмовитись від вживання грибів, то набагато безпечніше купувати гриби на стаціонарних ринках, де вони проходять відповідний контроль або у відведених для їх продажу місцях (магазинах, теплицях, спеціалізованих кіосках) – де на них повинні бути документи які підтверджують їх безпечність. Купуйте лише ті гриби про котрі вам добре відомо, що вони їстівні. Ніякому разі не варто купувати гриби на стихійних ринках чи у продавців на автошляхах;
2. Якщо ви все-таки відправились до лісу на «тихе полювання» знайте:
- ніколи не збирайте грибів, яких не знаєте, особливо з циліндричною ніжкою, у основі якої є потовщення “бульба”, оточене оболонкою, з ушкодженою ніжкою, старих, в’ялих, червивих або ослизлих;
- якщо гриб викликає хоч найменший сумнів, краще його не брати - яким би апетитним він не здавався;
- намагайтесь шукати і збирати губчасті гриби «білі», «моховики» тощо. Серед них найменша кількість отруйних;
- гриби мають властивість накопичувати в своєму організмі різні отруйні речовини, тому їх не можна збирати у парках та скверах, поблизу смітників, доріг, уздовж залізничних трас. Екологічно нечистий гриб небезпечний, як і отруйний.
- якщо ви знайшли їстівні гриби, а поруч з ними ростуть отруйні або невідомі вам, не збирайте ці гриби (можлива їх мутація чи запилення отруйними спорами);
- якщо ви зібрали гриби і принесли їх додому, ретельно перевірте кожен гриб перед тим, як починати готувати страву або робити заготовки. Усі сумнівні - викидайте. Гриби промийте, у маслюків зніміть з капелюшка слизьку плівку;
- не порівнюйте зібрані чи придбані гриби із зображеннями в різних довідниках - вони не завжди відповідають дійсності;
- не куштуйте сирі гриби на смак;
- гриби підлягають кулінарній обробці в день збору, інакше в них утворюється трупна отрута.
- при обробці кип’ятіть гриби 10-15 хв. у підсоленій воді, після чого відвар злийте. Лише тоді гриби можна варити або смажити;
- готові страви з грибів необхідно зберігати в холоді, бажано не більше 24 годин;
- ні в якому разі не пригощайте грибами дітей, літніх людей та вагітних жінок;
- не вживайте спиртні напої з грибами у взаємодії із алкоголем отрута розчиняється швидше та викликає сильніше отруєння.
- суворо дотримуйтеся правил консервування грибів. Неправильно приготовлені консервовані гриби можуть викликати дуже важке захворювання - ботулізм. Гриби, які довго зберігалися, обов'язково прокип'ятіть 10-15 хвилин.
3. Якщо отруєння все ж таки виникло, або є його симптоми, негайно промийте шлунок слабким соляним розчином та негайно зверніться до лікувальної установи. До приїзду невідкладної медичної допомоги у потерпілого треба викликати блювання, дати випити якомога більше води та повторно викликати блювання до повного очищення шлунку. Після чого прийняти активоване вугілля (не менше 10 пігулок одночасно). Не займайтесь самолікуванням.
ПАМ’ЯТАЙТЕ є тільки один абсолютно надійний спосіб відрізнити отруйні гриби від їстівних – гриби треба знати. Бережіть здоров’я своє та своїх рідних!