Неліпинська сільська рада
Закарпатська область, Мукачівський район
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

ПЕРОРАЛЬНА ІМУНІЗАЦІЯ ДИКИХ ТВАРИН

Дата: 22.04.2024 14:03
Кількість переглядів: 15

Фото без опису

За даними Закарпатської обласної державної лікарня ветеринарної медицини з початку року в області зареєстровано 10 випадків сказу тварин, в Мукачівському районі – 3. Половина цих випадків пов’язані з дикими тваринами (червоною лисицею).

В першому кварталі поточного року від сказу в населених пунктах області вакциновано 5658 тварин, в Мукачівському районі 945 з яких 584 собаки та 291 кіт, 70 голів ВРХ.

 Основним джерелом захворювання у домашніх  тварин є лисиця звичайна або червона, яка через синамтропізацію, неконтрольоване розмноження, постійні контакти з безпритульними собаками і котами, поширює вірус в населених пунктах. 

Для профілактики та боротьби зі сказом в дикій фауні дієвим заходом є пероральна вакцинація, яка гарантує створення імунного фону в диких м’ясоїдних тварин.

Мукачівське районне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Закарпатській області інформує, в травні місяці цього року на території Мукачівського району заплановано проведення весняної кампанії з пероральної імунізації диких м’ясоїдних тварин шляхом розповсюдження приманок з вакциною вручну, всього на території району планується розкласти 4960 шт. принад.

Приманка з вакциною безпечна для тварин і людей, має вигляд невеликих брикетів розміром з сірникову коробку із запахом м’ясо-кісткового борошна. У середині желеподібна капсула з вакциною проти сказу. Вакцина створює специфічний імунітет при пероральному застосуванні, не викликає захворювання у молодих тварин, не виділяє вакцинний вірус зі слиною, безпечна для природного середовища, стабільна в польових умовах.

У зв’язку з війною, розповсюдження приманок з вакциною буде здійснюватися вручну, при цьому обробці піддаються всі середовища існування лисиці (с/г угіддя, гори, ліси, приміські зони). Дані заходи проводяться по всій території району та області. Розповсюдження вакцини відбувається відповідно до розробленої схеми, аби на кожен квадратний кілометр потрапило 25 доз вакцини.

Такі заходи забезпечать створення стійкого імунітету у диких тварин, котрі є основними джерелом та розповсюджувачами збудника сказу та значно покращать епізоотичну ситуацію в області.

Звертаємось до мешканців району з проханням поставитись із порозумінням до заходів з розповсюдження вакцин, при виявленні принад не руйнувати їх, не брати в руки.

Тривалість проведення пероральної імунізації залежатиме від погодних умов, до охоплення всієї території району.

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь