СЕЗОН БАШТАННИХ. ЯК ВИБРАТИ КАВУН І ДИНЮ, ЩОБ НЕ ОТРУЇТИСЯ?
СЕЗОН БАШТАННИХ
Сезон кавунів і динь розпочався, на ринках району є велика кількість кавунів з різних регіонів, та навіть країн, часто продають кавуни вирощені в Закарпатті (Берегівський, Мукачівський, Ужгородський, Виноградівський райони). У багатьох покупців виникає питання: чи можна їх купувати, чи не буде шкоди від їх вживання? Норма концентрації нітратів у кавунах – до 60 мг/кг, а у динях – до 90 мг/кг. І якщо у Вас немає власної мобільної лабораторії для перевірки, Мукачівське районне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Закарпатській області радить, як не отруїтися:
- Не купуйте ягоди при дорозі – кілька годин на пилюці роблять чисті продукти багатими на свинець, через це вони стають непридатними для вживання;
- У жодному разі не купуйте баштанні на стихійних ринках. Це можуть бути ті партії, які були недопущені до продажу через високий вміст нітратів, вони не мають експертного висновку лабораторії;
- Уважно огляньте ягоду, яку плануєте купувати. Якщо на ній є вм’ятини, або вона м’яка відмовтеся від купівлі, навіть коли продавець скине ціну, скоріш за все в них уже почався процес бродіння. Пам’ятайте, що лікування отруєння обійдеться вам значно дорожче;
- Не купуйте розрізані навпіл кавуни або дині, накриті плівкою – під дією сонця і плівки утворюється паровий ефект, унаслідок якого рівень нітратів різко підвищується, додатково Ви наражаєте себе на бактеріальне отруєння;
- Розрізані ягоди слід зберігати не більше доби, навіть, якщо вони знаходяться у холодильнику;
- Не доїдайте кавуни чи дині до шкіри – залиште декілька сантиметрів м’якоті, бо у ній найбільше нітратів;
- Перед вживанням треба обов’язково помити кавун чи диню під проточною водою.
Щодо зберігання кавунів, все залежить від того, в якому стані знаходиться плід – цілому або розрізаному. У другому випадку, зберегти соковитість та свіжість складніше. Якщо цілий плід можна зберігати тижнями і навіть місяцями, то різану ягоду тримати довго не можна. Скільки зберігається розрізаний кавун в холодильнику - відповідь проста: всього 1-2 дні – і солодкий плід більше не придатний для вживання. Мінімальний термін зберігання пояснюється тим, що у надрізаному кавуні швидко розмножуються бактерії, які нерідко стають причиною харчового отруєння. Терміни зберігання багато в чому залежить від самої ягоди: її сорти, процесу вирощування, транспортування, зберігання та багатьох інших індивідуальних особливостей.
А для того, щоб не гадати, чи хороша ягода, чи ні – купуйте їх лише у дозволених місцях (офіційні ринки та магазини). І найголовніше – не забудьте запитати про документи на товар! У документі має бути вказана інформація: де вирощений плід, вміст нітратів та інші характеристики.
Отож, вибирайте смачні кавуни і споживайте безпечно!