Робочою комісією проведені комплексні перевірки закладів громадського харчування щодо додержавння санітарних правил, правил торгівлі...
27 липня 2022 року робочою комісією утвореною відповідно до розпорядження сільського голови №59 від 19.07.2022 року "Про створення робочої комісії з перевірки закладів громадського харчування щодо додержавння санітраних правил, правил торгівлі, законодавства про захист прав споживачів, додержавння виробниками стандартів та технічних умов" проведені комлексні перевірки закладів громадського харчування на території Неліпинської сільської ради.
В ході проведеня перевірки працівників закладів громадського харчування було ознайомлено з профілактикою гострих кишкових інфекцій, а саме:
- дотримуватися правил особистої гігієни;
- ретельно мити руки з милом перед вживанням їжі, після повернення з вулиці та після кожного відвідування вбиральні;
- мити та тримати у чистоті всі поверхні та кухонні прилади, що використовуються для приготування їжі;
- користуватися індивідуальним посудом;
- запобігати проникненню комах та тварин до приміщень, де відбувається приготування їжі та зберігаються харчові продукти;
- регулярно мити та обдавати окропом дитячий посуд та іграшки;
- окремо готувати і зберігати сирі та готові до вживання харчові продукти (сире м'ясо, птицю, рибу, овочі, фрукти тощо);
- для обробки сирих продуктів використовувати окремі кухонні прилади (ножі, обробні дошки тощо);
- добре прожарювати або проварювати продукти, особливо м'ясо, птицю, яйця і рибу;
- дотримуватись відповідного температурного режиму при зберіганні харчових продуктів (не залишати приготовлені харчові продукти при кімнатній температурі більше, ніж на 2 години);
- використовувати безпечну воду, не пити воду з неперевірених джерел;
- вживати бутильовану воду, у разі неможливості придбання бутильованої води використовувати охолоджену кип’ячену воду;
- використовувати харчові продукти, оброблені з метою підвищення їх безпеки, наприклад, пастеризоване молоко;
- мити та обдавати окропом фрукти і овочі, особливо у разі споживання їх у сирому вигляді;
- не вживати продукти по закінченню терміну придатності, використовувати для приготування їжі тільки свіжі харчові продукти;
- при транспортуванні і зберіганні харчових продуктів використовувати чисту упаковку (поліетилен, контейнери для харчових продуктів тощо);
- не купувати харчові продукти у випадкових осіб або в місцях несанкціонованої торгівлі;
- не давати маленьким дітям некип'ячене розливне молоко, сирі яйця тощо;
- не купатися в непроточних водоймах, у місцях несанкціонованих пляжів, уникати заковтування води під час купання;
- уникати контактів з особами, які мають ознаки інфекційного захворювання.
Характерні ознаки кишкової інфекції:
? слабкість;
? головний біль;
? блювання;
? болі в животі;
? підвищення температури;
? пронос.
Також заклади громадського харчування були ознайомлені з основними нововведеннями відповідно до Закону України №1978–IX «Про внесення змін до деяких законів України щодо охорони здоров’я населення від шкідливого впливу тютюну» серед яких:
- заборона куріння пристроїв для нагрівання у всіх місцях, як це вже є із сигаретами та електронними сигаретами (зокрема школи, лікарні, заклади харчування, робочі місця), розширення переліку місць, де куріння заборонено;
- запровадження медичних попереджень на пачках електронних сигарет та рідин до них, а на сигаретах медичне попередження збільшиться до 65 % від розміру упаковки;
- заборона продажу сигарет зі смаками та ароматами (фруктів, ягід чи солодощів) — наразі це діє як своєрідний «гачок» і приманка для залучення дітей до куріння;
- заборона реклами та стимулювання продажу тютюнових виробів, електронних сигарет і рідин до них, пристроїв для нагрівання тютюну.
Пояснення для курців
З 11 липня 2022 року Законом запроваджуються додаткові правила щодо захисту бездимного середовища, зокрема заборонено куріння, вживання та використання:
-
пристроїв для споживання тютюнових виробів без їх згоряння;
-
трав'яних виробів для куріння;
-
предметів, пов'язаних із їх вживанням;
-
тютюнових виробів;
-
кальянів;
-
електронних сигарет.
-
Куріння електронних пристроїв для нагрівання тютюну стає заборонено на рівні із сигаретами, кальянами та е-сигаретами у визначених Законом громадських місцях.
Перелік місць, де заборонено куріння цих тютюнових і нікотинових виробів, чітко визначено в Законі.
Відповідальність за порушення
Куріння тютюнових виробів у місцях, де це заборонено Законом, а також в інших місцях, визначених рішенням відповідної сільської, селищної, міської ради, передбачає накладення штрафу 51 - 170 грн. У разі повторного протягом року порушення штраф становить 170 - 340 грн згідно зі ст. 175-1 КУпАП.
Пояснення для суб'єктів господарювання
Якщо ви суб'єкт господарювання, який зазначено в Законі в переліку місць, де заборонено куріння тютюнових і нікотинових виробів, ви повинні забезпечити дотримання законодавства.
Зокрема:
-
проінформувати персонал про нові правила;
-
розмістити графічний знак і текст «Куріння, вживання, використання тютюнових виробів, електронних сигарет, пристроїв для споживання тютюнових виробів без їх згоряння, кальянів заборонено!». Макет для друку можна завантажити тут.
-
забрати всі попільнички та контейнери для тютюнових виробів для електричного нагрівання із закладу/приміщення;
-
переобладнати спеціально відведені місця для куріння, наприклад, на квітник чи спортивну зону (крім аеропортів);
-
забрати напис, який дозволяє споживати ТВЕНи в приміщенні, з вхідних дверей та стін закладу;
-
інформувати відвідувачів про заборону куріння тютюнових виробів, електронних сигарет та пристроїв для нагрівання тютюну, а в разі порушення та відмови в припиненні - викликати поліцію.
-
Відповідальність за порушення
Інфографіка з поясненням для приміщень закладів ресторанного господарства
Пояснення для некурців
Ми не завжди усвідомлюємо реальну загрозу для нашого здоров'я від пасивного куріння. Але пам'ятайте, що ваше право на бездимне середовище гарантовано Законом. Не дозволяйте себе обкурювати.
Що робити, якщо вас обкурюють?
-
Ввічливо звернутися до курця з проханням припинити порушення, якщо безпекова ситуація дозволяє.
-
Звернутися до адміністрації закладу або установи з вимогою припинити порушення.
-
Звернутися до поліції за номером 102.
-
Скласти скаргу до Держпродспоживслужби на заклад, адміністрація якого створює умови для куріння або іншим чином порушує норми "бездимного" законодавства.
-
Розмістити наліпку про заборону куріння (наприклад, у визначеному місці під'їзду). Макет для друку можна завантажити тут.