Неліпинська сільська рада
Закарпатська область, Мукачівський район
Логотип Diia
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

До відома податкових агентів, які здійснюють діяльність на території Неліпинської територіальної громади та надають послуги з розміщення внутрішньо переміщених осіб!

Дата: 06.04.2022 16:00
Кількість переглядів: 726

До відома податкових агентів, які здійснюють діяльність на території Неліпинської територіальної громади та надають послуги з розміщення внутрішньо переміщених осіб!

Враховуючи значну кількість внутрішньо переміщених осіб, що прибули на територію Неліпинської територіальної громади внаслідок збройної агресії Російської Федерації та розміщені в закладах готельно-оздоровчого призначення, виконавчий комітет Неліпинської сільської ради інформує про наступне.

Туристичний збір – це місцевий збір, кошти від якого зараховуються до місцевого бюджету.

Платниками збору є громадяни України, іноземці, а також особи без громадянства, які прибувають на територію адміністративно-територіальної одиниці, на якій діє рішення сільської, селищної, міської ради або ради об’єднаної територіальної громади, що створена згідно із законом та перспективним планом  формування територій громад, про встановлення туристичного збору, та тимчасово розміщуються у місцях проживання (ночівлі), визначених підпунктом 268.5.1 пункту 268.5 Статті 268 Податкового Кодексу України.

Разом з цим, відповідно до п.268.2.2 Статті 268 Податкового Кодексу України, визначено перелік осіб, які не можуть бути платниками туристичного збору. Зокрема це стосується внутрішньо переміщених осіб, які взяті на облік відповідно до Закону України «Про забезпечення прав і свобод внутрішньо переміщених осіб», які тимчасово розміщуються у місцях проживання (ночівлі), визначених підпунктом 268.5.1 пункту 268.5 цієї статті, а інформація про адресу таких місць зазначена в довідці про взяття на облік внутрішньо переміщеної особи як фактичного місця їх проживання/перебування.

Ставка збору встановлюється за рішенням відповідної сільської, селищної, міської ради або ради об’єднаної територіальної громади, що створена згідно із законом та перспективним планом  формування територій громад, за кожну добу тимчасового розміщення особи у місцях проживання (ночівлі), визначених підпунктом 268.5.1 пункту 268.5 цієї статі, у розмірі до 0,5 відсотка – для внутрішнього туризму та до 5 відсотків – для в’їзного туризму від розміру мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня звітного (податкового) року, для однієї особи за одну добу тимчасового розміщення (п.п.268.3.1 п.268.3 ст. 268 ПКУ).

Ставки туристичного збору на території Неліпинської територіальної громади встановлені рішенням 8 сесії 8 скликання Неліпинської сільської ради від 12.07.2021 року №153 «Про встановлення ставок туристичного збору на території Неліпинської сільської ради» та офіційно оприлюднені на веб-сайті громади у розділі «Місцеві податки та збори» за посиланням: https://nelipynska-gromada.gov.ua/miscevi-podatki-ta-zbori-16-20-29-20-11-2020/.

Податкові агенти сплачують збір за своїм місцезнаходженням щоквартально, у визначений для квартального звітного (податкового) періоду строк та відповідно до податкової декларації за звітний (податковий) квартал, або авансовими внесками до 30 числа (включно) кожного місяця на підставі рішення відповідної сільської, селищної, міської ради або ради об’єднаної територіальної громади.

Податкові агенти, які сплачують звір авансовими внесками, відображають у податковій декларації за звітний (податковий) квартал суми нарахованих щомісячних авансових внесків. При цьому остаточна сума збору, обчислена відповідно до податкової декларації за звітний (податковий) квартал (з урахуванням фактично внесених авансових платежів), сплачується такими податковими агентами у строки, визначені для квартального звітного (податкового) періоду (п.п.268.7.1. п.268.7. ст.268 ПКУ).

Враховуючи зазначене, виконавчий комітет Неліпинської сільської ради наполягає на неухильному дотримані вимог Податкового Кодексу України та просить податкових агентів, які функціонують на території громади та надають послуги щодо тимчасового проживання, не нараховувати та, відповідно, не сплачувати туристичний збір із розміщення внутрішньо переміщених осіб, які постраждали внаслідок агресії  Російської Федерації та взяті на облік у виконавчому комітеті сільської ради та інших уповноважених на це органах виконавчої влади.



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь