Неліпинська сільська рада
Закарпатська область, Мукачівський район
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

УВАГА НЕРЕСТ!

Дата: 12.04.2024 11:13
Кількість переглядів: 23

Квітень – нерестова пора відновлення рибних популяцій


 

Квітень – нерестова пора відновлення рибних популяцій

Нерест – особливий період у житті мешканців водойм. Від того, наскільки успішно та вдало він пройде, залежать майбутні запаси водних біоресурсів.

У період нересту риба, через зосередження на процесі відтворення, є дуже вразливою. Тому встановлення нерестової заборони, яка сьогодні розпочалася на переважній більшості рибогосподарських водних об’єктів України, є необхідною мірою сучасності для охорони та збереження водних біоресурсів, їх середовища існування, шляхів міграції та місць природного відтворення.

Для того, щоб насолоджуватися риболовлею у цей період, необхідно дотримуватися Правил любительського рибальства. Так, риболовля під час нерестової заборони дозволяється лише з берега за межами нерестовищ гачковими знаряддями вилову з кількістю гачків не більше двох на рибалку або спінінгом з однією штучною приманкою.

При цьому під час риболовлі рибалки повинні мати при собі засоби для вимірювання маси та довжини водних біоресурсів. Так, добова норма вилову риби становить 3 кг + одна особина, розмір якої перевищує мінімально дозволений для вилову.

Зокрема, у внутрішніх водоймах мінімальний розмір щуки, який дозволений до вилову – 50 см, судака – 42 см, ляща, сазана (коропа) – 35 см у дніпровських водосховищах, 30 см – в інших внутрішніх водних об’єктах, плітки – 18 см у дніпровських водосховищах, в інших внутрішніх водних об’єктах – без розмірних обмежень тощо. Повний перелік мінімальних розмірів водних біоресурсів, які дозволені до вилову, наведений у додатку 1 до Правил любительського рибальства.

Шановні рибалки, прямуючи на риболовлю, не забувайте, що варварське та хижацьке ставлення до нерестуючої риби тягне за собою адміністративну або навіть кримінальну відповідальність, а також відшкодування нанесених рибному господарству збитків.

Так, за 1 екз. незаконно впійманого сома порушнику доведеться сплатити 5117 грн, сазана (коропа) – 3706 грн, судака – 3587 грн, щуки – 3468 грн, окуня – 3162 грн, ляща – 1649 грн, лина – 1598 грн, карася сріблястого – 1581 грн, плітки, краснопірки та плоскирки – по 1564 грн тощо.

Нагадуємо, основні вимоги Правил любительського рибальства можна переглянути у розробленому Держрибагентством Гіді рибалки-любителя. У ньому відображено норми вилову водних біоресурсів, їх мінімально дозволені для вилову розміри, наведено перелік заборонених знарядь лову, посилання на телефонні «гарячі лінії» Держрибагентства, на які можна звертатися при виявленні порушень як на водоймах, так і на ринках відповідної області тощо. Завантажити ГІД рибалки-любителя можна за посиланням.

З термінами нерестової заборони, а також ділянками, на яких вилов водних біоресурсів заборонений не тільки під час нерестового періоду, але і протягом всього або певної частини року, можна ознайомитися у додатку 3 до Правил любительського рибальства.

Фото без описуФото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь