Неліпинська сільська рада
Закарпатська область, Мукачівський район
Логотип Diia
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Ключовими завданнями 2021 року є продовження реформи «Нова українська школа» та подальша діджиталізація, – Сергій Шкарлет під час платформи «Освіта України 2021: стратегічні цілі в дії»

Дата: 22.03.2021 14:05
Кількість переглядів: 362

У четвер, 18 березня, відбулась діалогова платформа «Освіта України 2021: стратегічні цілі в дії» за участю Міністра освіти і науки України Сергія Шкарлета,  директорів обласних департаментів (управлінь) освіти і науки, ректорів ЗВО, представників Національної академії педагогічних наук, і міжнародних партнерів: Британської Ради в Україні, Cambridge University Press та інших.

Учасники заходу обговорили питання розвитку загальної середньої освіти в межах реформи «Нова українська школа», підготовки педагогічних кадрів, створення умов безпечного середовища для дітей у цифровому просторі, реформу освіти в умовах децентралізації, розвиток початкової освіти, реформування системи харчування, сучасну Типову освітню програму тощо.

«Ключовим завданням МОН у 2021 році є продовження реформи системи загальної середньої освіти відповідно до Законів України «Про освіту», «Про повну загальну середню освіту» та Концепції «Нова українська школа». Цьогоріч ми розпочинаємо пілотування реформи «Нова українська школа» на наступному рівні –  на рівні базової середньої освіти», – зауважив Міністр Сергій Шкарлет.

Водночас, за його словами, Міністерство спільно з Національною академією педагогічних наук України розпочало велику роботу на перспективу – створення старшої профільної школи та розроблення її змісту.

Міністр підкреслив, що реформа НУШ тісно пов’язана з децентралізацією. У цьому напрямі важливим є завдання з формування спроможної освітньої системи та ефективної мережі закладів загальної середньої освіти в територіальних громадах. З цією метою МОН опрацьовує зміни до законодавства.

«У Законі України “Про повну загальну середню освіту” є, на жаль, певні положення та норми, які потребують доопрацювання. Ми плідно працюємо з профільним Комітетом Верховної Ради України в цьому напрямі. Зміни до Закону передбачатимуть скасування обмежень повноважень сільських, селищних та місцевих рад, незалежно від чисельності населення територіальних громад, зокрема, плануємо розширити повноваження засновників закладів освіти при створенні мережі ліцеїв», – наголосив Сергій Шкарлет.

Окрім цього, у 2021 році важливими є наступні кроки:

  • забезпечення професійної орієнтації учнів;
  • створення шкіл при дитячих лікарнях;
  • розширення державно-приватного партнерства;
  • реалізація програми «Спроможна школа для кращих результатів»; 
  • реалізація завдань, визначених Указом Президента «Про Національну стратегію розбудови безпечного і здорового освітнього середовища у Новій українській школі».

Сергій Шкарлет акцентував на тому, що продовження діджиталізації освітнього процесу в умовах COVID-19 є пріоритетним цього року та нагадав, що МОН спільно з Мінцифри, УІРО та ГС «Освіторія» розробило та презентувало 11 грудня 2020 року національну електронну платформу «Всеукраїнська школа онлайн» для змішаного та дистанційного навчання учнів 5-11 класів, якою наразі користуються 140 тисяч осіб. Також школи під’єднуються до системи АІКОМ – державних безкоштовних електронних щоденників та журналів. Функціонує система автоматизації роботи інклюзивно-ресурсних центрів (портал, мобільний застосунок АС «ІРЦ»): зареєстровано понад 150 тисяч заяв.

Під час заходу Міністр освіти і науки назвав цілі у сфері діджиталізації на 2021-й та наступні роки:

  • затвердити Концепцію цифрової трансформації освіти і науки України;
  • продовжити розвиток платформи «Всеукраїнська школа онлайн»;
  • реалізувати вступ до закладів вищої освіти на порталі «Дія» та онлайн-механізм із відстеження та моніторингу працевлаштування випускників українських ЗВО.

Серед інших пріоритетних напрямів діяльності Міністерства освіти і науки України в поточному році є реформування системи шкільного харчування, що було ініційовано Першою леді Оленою Зеленською.

«Питання організації харчування в закладах освіти, додержання вимог санітарно-гігієнічних правил та норм, недопущення реалізації в приміщеннях та на території закладів освіти небезпечних харчових продуктів – на постійному контролі органів виконавчої влади та органів місцевого самоврядування», – наголосив  Сергій Шкарлет.

Також Міністр висловив вдячність Президентові України Володимиру Зеленському за підтримку сфери освіти та створення  Консультативної ради з питань сприяння розвитку системи загальної середньої освіти. «Ми прагнемо підтримувати дітей та молодь в усіх починаннях та забезпечувати рівні можливості для здобуття якісної загальної середньої освіти. І дуже важливим є те, що Президент України  підтримує ці ініціативи та докладає максимальних зусиль, щоб допомогти обдарованим і талановитим дітям», – додав Сергій Шкарлет.

28 січня цього року був виданий Указ «Про стипендії, премії та гранти Президента України у сфері освіти», яким передбачено заснування президентських стипендій для учасників зовнішнього незалежного оцінювання з найвищими результатами, премій для переможців всеукраїнських та міжнародних учнівських олімпіад з навчальних предметів та грантів на навчання за кордоном.

Із записом трансляції діалогової платформи «Освіта України 2021: стратегічні цілі в дії» можна ознайомитися за покликанням.

За матеріалами Міністерства освіти і науки України


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь